OYNATMAK İÇİN TIKLAYIN

Chubbuck Metodu (Soru-Cevap)

1. Teknikten bahseder misiniz?

Öğrettiğim Chubbuck tekniği, Stanislavski gibi eski ve yerleşik methodların üzerine geliştirilen bir yaklaşım. Bunu günümüzün davranış bilimleri ve psikoloji konularına getirdiği yeni bakış açılarıyla özdeşleşen bir teknik. Sayısız sayıda aktörle çalışarak ve şahane roller yaratmalarına yardım ederek neyin işe yarayıp yaramadığını deneyimlemiş olan Ivana; 25 yıldır öğretmiş olduğu ve oyunculuğa belli başlıklar altında yaklaşan bu teknik sonuç verdiğini görüyor. Güçlü, etkili ve erişilebiliyor.

Bu teknikle; İnsan davranışının temel gerçeğini bulmak ve yeniden yaratabilmek için ( ve rol yapmaya zorlamamak için) seni davranışın asıl sebebinini anlamaya ve özüne inmeye yönlendiriyorum. Bundan dolayı oyunculuk egzersizleri kullanmıyorum. Bir ayı ya da kabuklu gövdesinden reçine süzülen bir ağaç olmuyorsun. Doğrudan senaryoya bakıyoruz. Davranış bilimi üzerinden senaryo analizi yapıyoruz. Nasıl ve niye insanlar böyle davranıyor? Bu yüzden karakterin psikesine ve bu kişinin hayatla olan alışverişine bakıyoruz. Ben Chubbuck tekniğiyle sana, karakteri, kendi kişisel ihtiyaçların ve hayat tecrübelerini kullanarak nasıl yeniden yaratacağını öğretiyorum. Bu şekilde yarattığımız karakter anda ve nefeste yaşayan, otantik, canlı biri oluyor. Chubbuck tekniği sayesinde karakteri içselleştirebilir, kendi içinde fark edebilirsin ve böylece o sen olur, sen de o.

İnsanların hayatta aradıkları belli başlı, basit benzerlikler vardır ( güç, seks, aşk, bir iş, onaylanmak gibi). Bu ihtiyaçlar davranış kalıplarını oluşturur. Yine de insanı eşsiz ve özgün kılan, kendinin bir birey olarak ihtiyaçlarıyla nasıl ilişkilendiğidir. Böylece eşi benzeri bulunmaz o sadece size dair tutku şekliniz, mizacınız, huyunuz, tavırlarınız oluşur. Bizler eylem içinde varlıklarız, hayatta kalma güdümüz hem fiziksel hem psikolojik kaynaklı. Özetle; Biz sadece hissetmiyoruz, duygularımız karşılaştığımız eylem karşısındaki tepkimiz oluyor. Eğer seversek ama karşılık alamazsak, kötü hissederiz, sever ve geri sevilirsek iyi hissederiz ( ve grinin elli tonu gibi bir paleti olur bunun). Gerçek insan ruhu böyledir. Böyle yaklaşınca farklı yönlere sahip gerçek bir insanla karşı karşıya geliriz, iki boyutlu bir insan kopyasıyla değil. Chubbuck tekniği aynı zamanda dinamik bir bireyin eylemlerini de yaratabilmemizi sağlar. Sıradışı ve özel karakterler görebilmek için filmlere gideriz, TV izleriz, bazen tiyatroya… Sıradan ve rutin, alışıldık karakterleri görmek ilgimizi çekmez.

Acı ve travmalarının farkında olan kişi, acıyı ve travmayı nasıl bir kaynak, bir yakıt olarak kullanma yoluyla bu mücadelenin üstesinden gelir ve kazanır ise bizim öğrettiğimiz bu, bu methodla.

2. Aktörler için sahneleri kim seçer?

Çalışmalarımda sahneleri ve kimin kiminle çalışacağını ben belirliyorum, benim hocalarım da öyle yapar. Her bir öğrenci için bir oyun planı oluyor.

Zaten hayatımıza giren her sahne bizi yansıttığı için de hiç bir sahne tesadüf olmuyor. Zayıf ve güçlü yönlerini, kişisel engellerini, geçmişini göz önünde bulundurarak gelişiminde en iyi sonuç vereceğini düşündüğüm materyali buluyorum. Zorluklarının aşılmasında etkili olacak senaryoyu seçerek, işi almasında ve yeteneğini sergileyebilmesinde yol gösteriyorum.

3. Sahneleri nasıl belirliyorsunuz?

Filmler, tv ve tiyatrodan. Sebebi de yapılan çalışmalar sayesinde beklentilere karşı hazırlıklı olmanız.

Sınıfa yazarlar, yapımcılar da katılıyor. Aktörlerle nasıl iletişim kuracaklarını araştırıyorlar. Bazen çekilmek üzere olan bir filmi sınıfta çalışıyoruz, böylece yazar ve yapımcı da izlediği çalışmalardan fikir edinerek ve etkilenerek içerik üzerinde değişiklikler yapıyorlar. Aktörlerin bu süreçte çok şey öğrendiğini görüyorum.

4. Bir sınıfta kaç kişi oluyor?

Başlangıç sınıflarını küçük tutuyorum ( max. 14 kişi ) çünkü aktörler aktif olarak çalışır durumda olmayabiliyor. İleri düzey sınıflarda ise daha çok aktör oluyor çünkü ne zaman gelip gelemeyecekleri değişebiliyor. Sayıca fazla olunduğunda, kim eksikse onun yerini başka bir aktör doldurabiliyor böylece. Master Class’ın tamamı çalışan aktörlerden oluşuyor, ve bu durumda da aynı mantık üzerinden sayıca daha fazla olmalarını tercih ediyoruz.

5. Sınıftaki öğrenciler ne sıklıkta oynayabiliyor?

Normal şartlarda sahneni iki haftada bir gösteriyorsun. Çok istekliysen ve çalışmışsan her hafta da deneyebilirsin. Sınıfları kalabalık tutmamaya özen gösterdiğim için herkes her hafta oynama şansını elde edebiliyor çoğunlukla. Ama burada amaç her hafta çıkmış olmak değil, iki haftalık sürede çokça prova yapmış olman beklenir. Prova süreci öğrenmenin temellerindendir ve performans sonralarında zamana da ihtiyaç olur.

Çalışan aktörlerle bir program oluşturabilmek için rotasyon sistemi kullanıyoruz. Sahneni gösterebileceğin koşullar olduğu kadar ismini listede tutuyorsun. Eğer gitmen gereken durumun varsa yeni bir sahne partneri veya sahne yazılır.

6. Bir sahne kaç kere gösterilir?

İki kez. Sana verilen materyali ilk hafta sahne partnerinle çalışıyorsun. Sonra gösteriyorsun ve ben sana feedback veriyorum. Notlarına bakıp tekrar çalışıyorsun ve ikinci kez gösteriyorsun. Ama ya üçüncü defa kalırsan? Evet kalabilirsin. Sahneyi en iyi yorumlayana kadar devam.

7. Prova ve ödev süreçlerinin nasıl değerlendirmesi beklenilir?

Haftada en az 6-8 saat prova artı ödev hazırlama. Oscar, Emmys adaylığı ya da ödülü olan tüm bu method çalışan oyuncular, festivallerde ödülleri kucaklayanlar her gün en az 2-3 saat çalışmış, etik ve iş disipliniyle kariyerlerini inşa etmiş aktörlerdir. Bir çok şey prova sürecinde açığa çıkar.
Prova = iş disiplini

8. Master Class’la karşılaştırınca başlangıç ve ileri seviye dersleri nasıl işliyor?

Tüm seviyeler sahne analizi ve sahne üzerinde çalışmak üzerinedir. Başlangıç ve ileri seviyede kullandığımız kavramlar ve temel maddeleri detaylıca ele alıyoruz. Bu çalışmaları Master Class için ön hazırlık gibi düşünebiliriz.

9. Doğrudan Master Class’a başlayabilir miyim?

Hayır. Neden?
Çünkü aktör verdiğim notlara baktığında neden bahsettiğimi anladığında bende asıl ihtiyaç duyduğumuz yerlerle ilgilenebilirim, sürekli açıklıyor durumunda kalmam ve etkili bir şekilde istediğimiz yerle ilgilenmiş oluruz. Aktör senaryo analizi yapmayı zaten anlamışsa, benim sözlüğüme ve bunu nasıl kullandığıma aşinaysa yaşayacağı süreçten de o kadar üst seviyede verim alınır. Sabırlı olun, bu sistemi senelerce üzerinde çalışarak oluşturdu İvana, sizin içinizdeki en yüksek potensiyeli gerçekleştirmeniz için elverişli hale gelmiştir.

10. Başlangıç mı yoksa ileri seviyeden mi başlayacağımız nasıl belirlenir?

Yaptığınız işlerin yoğunluğu ve öğrenim deneyiminize göre sizi ileri seviyeden başlatabilirim, yine de her zaman başlangıç seviyesini görmüş olmak faydalı olacaktır. Bakın bu egoyla ilgili bir durum değil, bu sizi nasıl çalışan ve iyi bir aktör yapabileceğimizle ilgili. ( ego ki herhangi bir gelişim sürecinin en büyük baltalayıcısıdır)

11. Master Class’a nasıl geçiş yapabilirim?

Bunun için bir zaman kuralı yok. Sanatta bu tür kurallar olduğuna inanan biri değilim. Hazırsan 2 ayda da geçiş yaparsın.
Dersleri izlemeye gel ( ekstra ücret ödemene gerek yok) ve izlediğin sahnelerin üzerinde de çalış, böylece hızlı öğrenirsin. Herşey sana kalmış. Geçmişten gelen deneyimlerin, iş disiplinin ve bu sistemi içselleştirmen, benimsemen seni ilerletir. Ancak yine de master sınıfı üzerinden uzun sureyle bu method çalışanlardan oluşacağını bilmelisin.

Stüdyonun sana sunduklarından faydalanmanı öneriyorum, buna cesaretin olsun ve gerçek dünyada, hayatta da bu tavrını koru. Kendini kanıtlamış kimseyi geri tutmak niyetinde değilim. Herşey kaliteli iş üretmekle alakalı.

12. Başlangıç ve ileri seviyeyi kim öğretiyor?

Ben ve bu methodu eğitilmek üzere yetiştirdiğim ESRA ERGUN. Tüm hocalar bu eğitimlerden geçtiler.. Sürecin kişisel danışmanı benim ve diğer hocalarla sürekli iletişim halindeyim. Bu da Chubbuck sınıfına geçmeden once şart. Eğitimleri ESRA ERGUN ve NILAY ERDONMEZ ( ses) veriyor. EsraMethodun temelini öğretirken, Nilay ses ve doğru konuşma üzerine çalışıyor. Hızlı adım atmak için bu methodu bir an önce deneyimlemek için özel ders de alabilirsiniz bu hocalarımızdan.

13. Ben sınıftayken iş gelirse ne yapmalıyım?

Eğer ödemeyi hali hazırda yaptıysan kaçırdığın derslerin ücretini ancak oyunculuktan vazgeçtiğini bu işi yapamayacağına kanaat getirdiğinde geri alabilirsin. Aktörü desteklemek üzerine kurulu bir stüdyoyuz.

14. Sahne partnerim güvenilmez biriyse ne yapmalıyım?

Eğer sorun varsa sahne partnerini kovabilirsin. İşine önem vermeyen biriyle uğraşmak zorunda değilsin senin zamanın ve vaktin söz konusu. Ne kadar çok sahne çalışabilirsen o kadar gelişiyor olacaksın. İyi ve nazik insan olmayı boşver. Partnerin güvenilir değilse, bırak. Onu kov. Eğer bir aktör fazlaca kovuluyorsa ya stüdyoyu bırakır ya da değişmek zorunda kalır. Böylece stüdyo için de en iyisi olur. Kovulduktan sonraki 24 saat içinde yeni bir sahne ve partnerin olur. Sınıf sorumlun bunu sana mutlaka sağlar. Biz tutkulu ve çalışkan insan arıyoruz, tembelleri ve teslim olamayanları ciddiye almıyoruz.

15. Ders ne kadar sürüyor?

Normal ders saat 3, 3.5 saat kadardır. Öğrencilerin ders başlangıcından sonuna kadar katılımı şarttır, izin almadıkları sürece sınıfta mevcut olmaları beklenir. Diğer derslerden izlemek için katılan öğrenciler için geçerli değil. İstedikleri saat kadar katılım sağlayabilirler.

16. Bir kere katılınca, diğer dersleri de izleme, gözlemleme fırsatı oluyor mu?

Evet istediğin kadar dersi ekstra bir ücret ödemeden izleyebilirsin. Ne kadar istersen o kadar gelebilirsin. Vaktin az bile olsa yine de gelmelisin. Başkalarının aldığı kritikleri , geri dönüşleri dinlemek çok önemli. Kendini bilgiye gömmelisin. Stüdyoyu evinmiş gibi düşünmelisin böylece hızlıca gelişirsin. Yalnız stüdyonun herhangi bir dersinde kayıtlı olman şart.

17. Sınıf atmosferi nasıl?

Bir yarış alanından ziyade birbirine yardım etmek isteyen, gelişime destek olmaya açık bir ortam yaratıyoruz. Gerçek dünyanın şov dünyasına benzemiyor. İnsanın yeteneğini geliştirebileceği güvende hissettiği bir yer olması önemli. Partnerlerinden destek alabildiğini bilmek önemli. Senin başarın diğerinin başarısızlığı anlamına gelmediğinden network ve paylaşım için de açık bir ortam. Senin başarın başkasının umudu oluyor.

18. Öğrenci profili nedir, kimler geliyor?

Yazarlar, yönetmenler, yapımcılar ve aktörler tabii ki.

19. Başarının sırrı sizce nedir?

Risk alabilmek, sıkı çalışmak. Aktörlerin nasıl kolayca tembelleşebilip, güvenli seçimler yapmaya başladıklarına inanamazsınız, başkalarının onayını alamayacaklarından korkmaya başlarlar. Hiç bir zaman korkunun hayatınızı yönlendirmesini kabul etmeyin. Cesur ve doğru seçimler yapın, bence başarının sırrı burada.

20. Sınıfa gelmeden önce benden beklenilen nedir?

Aktörün gücü adlı kitabı okuyun. 12 bölümden oluşur. Senaryo, sahne nasıl analiz edilir öğrenmek için iyi bir harita. Sürecinizi hızlandırır ve böylece derse gelmeden önce Chubbuck tekniğini nasıl uygulayacağınıza dair kafanızda bir şeyler şekillenmeye başlar.

21. Bu methodla auditiona hazırlanabilir miyim?

Elbette. Bunun için özel ders alman gerekiyor. En az iki gün bu sahneye çalışmak , analizini yapmak önemli. İki gün diyorum çünkü method insanda demlenerek daha çok oturan bir sistemi var.

22, Chubbuck methodu sınıfa girmeden özel olarak çalışabilir miyim?

Bir çok başrol oyuncusu sınıfa ayıracak vakti olmadığı için özel olarak ders almaya başladılar. Böylece oyunculukta eğitimin bitmediğini kanıtlıyorlar kendilerine. Bu durumda stüdyomuzda düzenli çalışan oyunculardan kendilerine partner yaratıyoruz. Hem method deneyimlemiş biriyle çalışmak onlara daha iyi geliyor hemde daha hızlı öğreniyorlar.

23. Sizinle nasıl iletişime geçebilirim?

Studio’ hakkında bilgiye ancak [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz. Studio’da yer aldıkça daha fazla bilgi mail yoluyla size ulaşacak, whats app gruplarından bilgi almanız kolaylaşacaktır.